Zonnecentrale bereikt eerste mijlpaal

_DSC7117

Raadslid Paul Marselje en ‘Zondeel-eigenaar’ Elma Wolschrijn bij de laatste stand van verkochte ‘Zondelen’
(foto Hanky Stolvoort)

De campagne voor een Zonnecentrale in het Ramplaankwartier heeft de eerste  mijlpaal bereikt. Afgelopen week hadden wijkbewoners zich al ingeschreven voor een kwart van het aantal beschikbare zonnepanelen op het dak van de tennis- annex bollenhal. ‘Felicitaties waard’, zei Paul Marselje, raadslid voor D66 en voormalig wethouder in het Haarlemse college. Hij overhandigde wijkbewoonster Elma Wolschrijn een bos bloemen als aanmoediging voor alle andere bewoners zich ook in te schrijven voor de Zonnecentrale.

De Zonnecentrale is een initiatief van Stichting Duurzame Energie Ramplaan (DE Ramplaan), opgericht door bewoners van het Ramplaankwartier. Na twee jaar van voorbereiding wordt de Zonnecentrale komende zomer aangelegd op het dak van de tennis- annex bollenhal aan de rand van het Ramplaankwartier. Er is plaats voor ruim 1.350 zonnepanelen. Particulieren kunnen ‘Zondelen’ kopen die recht geven op een overeenkomstig deel van de zonnestroom. De zelf opgewekte stroom wordt automatisch via de energierekening verrekend.

Ook voor omliggende wijken

_DSC7101Niet alleen bewoners van het Ramplaankwartier kunnen meedoen. Ook bewoners uit omliggende wijken kunnen Zondelen kopen. Het gaat om de postcodes 2015, 2111, 2013, 2014, 2023 en 2051.

Elma Wolschrijn uit het Ramplaankwartier schreef zich in voor 11 Zondelen. Ze aarzelde geen moment toen het project van start ging. ‘Helaas passen op ons dak hooguit een paar panelen, niet genoeg voor ons hele energieverbruik’, legt ze uit. “Bovendien zijn zonnepanelen op het dak van de tennishal vrijwel onzichtbaar.” Ze vindt dat de regering te weinig doet aan hernieuwbare energie. ‘Het is goed dat we als bewoners laten zien er wel in te willen investeren.’

Iedereen die Zondelen koopt wordt lid van Energiecoöperatie DE Ramplaan, die in de toekomst ook collectief elektriciteit en gas wil inkopen. De meeste leden zullen minder gaan betalen voor hun energieverbruik.

Iedere zaterdag van 11 tot 17 uur staat op het winkelplein van de Ramplaan een informatietent over de zonnecentrale. Veel informatie is ook te vinden op www.deramplaan.nl

De inschrijftermijn voor Zondelen sluit op 22 maart.

 

 

 

 

Speak Your Mind

*