Week van de teek

De landelijke Week van de Teek wordt ieder jaar in het vroege voorjaar georganiseerd.

Of het nu gaat om beroepsmatig werken in het groen of als recreant genieten van de natuur, het is goed om aandacht te besteden aan teken en tekenbeten en aan de mogelijke gevolgen van de ziekte van Lyme.

Daarbij is het voorkomen en behandelen van een tekenbeet een belangrijk aspect. Voorkomen is echter beter dan genezen. De week wordt georganiseerd door een groot aantal samenwerkende organisaties, zoals Stigas, GGD Nederland, RIVM, De Nederlandse Vereniging voor Lymepatiënten, FNV en Natuurmonumenten.

Nadat u in de natuur (bos of tuin) bent geweest is het raadzaam om uzelf en uw kleding te (laten) controleren op teken. Teken kunnen overal gaan zitten en bijten, maar geven vaak de voorkeur aan plekjes bij de liezen, knieholtes, bilspleet, oksels, achter de oren, rond de haargrens en aan de randen van het ondergoed. Bij de controle kun je gebruik maken van de zogenaamde systematische tekencontrole (pdf) (bron: stigas). Controleer tot slot ook je kleding op teken.

512cd1785d244Het herkennen van een teek is nog lang niet altijd even eenvoudig. De teek is erg klein en kan gemakkelijker over het hoofd worden gezien.

U kunt actuele informatie vinden over verwachte activiteitsniveau van nimfen in Nederland via tekenradar.nl.

 

Speak Your Mind

*