Tumult om kaalslag Scharrelbosje

Tumult om kaalslag Scharrelbosje 1:9

Haarlemsdagblad 1-9-2015

Hoe bestaat het dat Pré Wonen nu al bomen kapt in het Scharrelbosje in het Ramplaankwartier? De tegenstanders van bebouwing van het bosje bij het Willem Dreesplantsoen zijn in rep en roer als ze maandagochtend even voor negenen de zaagmachines tekeer horen gaan.
,,’Onderhoud’ wordt er gezegd! Maar dit is geen onderhoud. Dit is complete kaalslag’’, zegt een woordvoerster van het actiecomité die niet met haar naam in de krant wil.
Wat er gebeurt, vindt ze ’ongelooflijk’’. De bewoners hebben nog een rechtszaak lopen tegen de bouw van een complex voor cliënten van de Regionale Instelling voor Beschermd Wonen in het scharrelbosje. ,,Daar hebben wij nog geen uitspraak van gezien.’’
Toch weet Nico Broers, manager vastgoed van Pré Wonen, te melden dat de corporatie wel degelijk definitief toestemming heeft van de rechtbank om te gaan bouwen. Hij wijst op de uitspraak die de rechter op 24 augustus deed. ,,Daar is geen hoger beroep tegen mogelijk.’’

Pré Wonen wil nog dit jaar beginnen met de bouw. Ter voorbereiding heeft de corporatie het bosje opgeschoond. Struiken en kleine bomen waarvoor geen kapvergunning nodig is, zijn weggehaald.
,,Zodat we goed zicht hebben op de grote bomen die gekapt moeten worden. De gemeente heeft ons verzocht om met de werkelijke kap nog even te wachten, omdat we daar misschien ook nog een precariovergunning voor nodig hebben. Dat zijn we aan het uitzoeken.’’ Als de weg bijvoorbeeld afgesloten moet worden om te kunnen kappen dan kan zo’n precariovergunning nodig zijn.

Een telefoontje naar Hugo Spruijt van het actiecomité Redt het Scharrelbosje leert dat de uitspraak bekend was bij één bewoner, maar dat diegene een ongeluk heeft gehad en de andere bewoners daarvan niet op de hoogte kon stellen. Dat neemt volgens hem niet weg dat Pré Wonen de buurt had moeten informeren over de werkzaamheden in het bosje.

,,Dit is lomp. En zo gaat het de hele tijd met Pré Wonen. Mensen voelen zich wéér niet geïnformeerd.’’ Ook de gemeente had de wooncorporatie nog zo op het hart gedrukt ’goed te communiceren’. ,,Het is heel vervelend als mensen wakker worden van kettingzagen’’, aldus een gemeentewoordvoerder.

Petitie

De omwonenden stellen al jaren alles in het werk om het Scharrelbosje groen te houden. Meer dan 400 mensen tekenden de petitie tegen de bouw van het complex.

Speak Your Mind

*