‘Recycle’ met NME-Haarlem

Sinds 1 januari is de consument verplicht te betalen voor een plastic boodschappentasje (er zijn uitzonderingen als sprake is van functionele noodzakelijkheid en voedselveiligheid). Het bedrag is zo laag, dat die kosten – ook zonder tasje – voor iedereen wel te dragen zijn. Is dat landelijke beleid dan wel zinvol; is misschien de vraag. Hopelijk heeft het tot effect dat men gaat beseffen hoe makkelijk in het verleden plastic tasjes werden geaccepteerd. Drie halfvolle tasjes aan één hand was geen uniek beeld op een markt. Het feit dat elk bedrijf wel een draagtas aanbood, zorgde er voor dat maar weinig mensen met een meegenomen tas boodschappen gingen doen. Laten wij er naar streven om dat weer normaal te vinden; dat scheelt nog meer plastic in ons milieu. (Lees meer over gebruik plastic tassen)

Het hergebruik van afval neemt gelukkig toe. Het Nederlandse woord ‘hergebruik’ schijnt de lading niet te dekken, daarom is gekozen voor ‘recyclen’. Wie dat woord opzoekt in het woordenboek, leest dat het ‘hergebruiken’ betekent. Dat is het thema van één van de workshops, die in het eerste kwartaal van het nieuwe jaar georganiseerd worden door NME-Haarlem.

Workshop Rommeljuwelen voor kinderen

Plastic-rivier in zee. Ook onderwater hingen de plasticzakjes in het koraal.

Dobberend plastic. Onderwater hingen de plastic tasjes in het koraal.

Het is al weer geruime tijd geleden dat NME-Haarlem de succesvolle workshop ‘rommeljuwelen’ organiseerde. Een reden om hem weer eens te herhalen. Voorafgaande aan het creatieve gedeelte een educatieve inleiding over (het hergebruik van) ons afval en de plastic soep die op het noordelijk deel van de Grote of Stille Oceaan dobbert. In het creatieve deel van de workshop gaan de deelnemers op een andere manier naar, door hunzelf en NME-Haarlem verzameld, afval kijken. Zij moeten er namelijk de schoonheid van in gaan zien. Soms zijn afvalproducten namelijk zo fraai of fraai te maken, dat ze gebruikt kunnen worden om er armbanden, colliers of oorbellen van te maken. Dat is het doel van deze leuke en leerzame workshop, die op donderdag 3 maart plaatsvindt.
Hij is bedoeld voor kinderen van 6 tot 12 jaar en wordt gehouden in de kassen van de Haarlemse Stadskweektuin. De workshop begint om 14.30 uur en duurt ca. 2 uur.

p.s. Woensdagmiddag 13 januari is er voor kinderen van 6 tot 12 jaar de workshop ‘Mezenkastje timmeren’.

Voor aanmeldingen of nadere informatie belt of mailt men naar 023-5114702 of nmeactiviteiten@haarlem.nl

 

NME Ter Kleef

Het Natuur-en Milieu Educatie centrum (NME) Ter Kleef vindt u in de Stadskweektuin aan de Kleverlaan 9. De Stadskweektuin heeft o.a. een dierenweide en een tropische kas. Basisscholen en andere instellingen kunnen hier terecht voor diverse activiteiten en ondersteuning op het gebied van natuur en milieu. Het NME beheert 3 Haarlemse schooltuincomplexen en kinderboerderijen Houthoeve, Schoterhoeve en Huisdiercentrum Haarlem.

Voor een gratis digitaal abonnement op NME Haarlem (Natuur en Milieu educatie), stuurt u een mailtje naar terkleefnieuws@haarlem.nl

 

Speak Your Mind

*