Platform Rust bij de Kust

Circuitgeluid aan banden en geen Formule 1.

Het platform Rust Bij De Kust is een samenwerkingsverband van organisaties en wijkraden die de verkeers- en geluidsoverlast van het circuit willen terugdringen. De mogelijke komst van de Formule 1, die deze overlast naar verwachting zal vergroten, heeft hen er toe gebracht hun krachten te bundelen.

Inzet van het platform is om de verkeers- en geluidsoverlast van het circuit terug te dringen en de komst van Formule 1-races op het Circuit Zandvoort te voorkomen.

In opdracht van de gemeente Zandvoort heeft onderzoeksbureau Decisio gekeken naar de economische betekenis van het circuit en de economische gevolgen van de komst van de Formule 1. Gemeente Zandvoort en het circuit staan positief tegenover de Formule 1 ( “Economische impact en haalbaarheid Formule-1 Zandvoort”[pdf], Onderzoeksbureau Decisio 7 november 2017).

Maar dit is niet uitsluitend een Zandvoortse aangelegenheid – de invloed van het circuit is in heel Zuid-Kennemerland merkbaar. Sinds het circuit wordt geëxploiteerd door de huidige eigenaren, hebben de bewoners een gestage toename van de verkeers- en geluidsoverlast waargenomen in de leefomgeving van de aangrenzende woongebieden. Ook fauna en recreanten in de aangrenzende natuurgebieden Kennemerduinen, Middenduin, Koningshof en Amsterdamse Waterleidingduinen ervaren een sterke toename van het lawaai. Dat doet ernstig afbreuk aan het woongenot en de natuurbeleving, waarvoor deze gebieden bedoeld zijn.

De overheersende windrichting is Zuid-West in ons gebied. Als er races zijn in Zandvoort, is het gebrul van de motoren nu al tot ver in Haarlem te horen. En dat is niet alleen op ‘bulderdagen’ maar op zo’n 230 dagen per jaar waarop, namens een bedrijf of een autoclub, veel herrie wordt gemaakt.

Het platform heeft de gemeenten Zandvoort, Haarlem, Bloemendaal, Heemstede en Velsen en de provincie NH verzocht om eerst alle effecten van de Formule 1 op de omgeving in beeld te brengen. Wat zijn de gevolgen voor de natuurgebieden? Wat zijn de kosten van verkeersoplossingen? Hoe hoog is de overheidsbijdrage in de exploitatietekorten van het circuit?

Voor meer info zie: www.rustbijdekust.nl en www.swth.nl

Of mail naar rustbijdekust@gmail.com

Speak Your Mind

*