Mooie wijkinitiatieven rondom gasvrij Haarlem

De gemeente Haarlem werkt aan een duurzame, groene en schone stad. De ambitie van Haarlem is om in 2040 aardgasvrij te zijn. De gemeente is bezig met de ontwikkeling van een Transitievisie Warmte. Daarin komen de belangrijkste criteria te staan hoe we met z’n allen de stad aardgasvrij gaan maken. ‘In een aantal wijken zijn inwoners zelf al met mooie initiatieven gestart.’

“Jaren geleden werden alle Nederlandse huishoudens in 10 jaar tijd van gas voorzien. Maar over de weg terug doen we zeker 20 jaar”, aldus Sam de Guchteneire, beleidsadviseur Duurzaamheid bij de gemeente. “In Haarlem moeten er voor 2040 bij 70.000 woningen achter de voordeur iets gebeuren. Dat is een enorme uitdaging en heel veel werk. In de Transitievisie Warmte die we aan het maken zijn en die elke gemeente verplicht voor 2021 moet opstellen,  komen criteria hoe we dat willen gaan doen. We willen de stad zoveel mogelijk bij de uitvoering betrekken.”

Meedenken

Hoewel er tot nu toe nog maar zo’n 200 woningen gasvrij zijn in Haarlem, leeft het besef dat we allemaal om moeten steeds meer. Sam: “Heel Nederland moet, we kunnen er niet meer omheen. Als gemeente hebben we hierin een regierol. Maar het is juist fijn dat Haarlemmers meedenken en dat er in verschillende wijken al mooie initiatieven zijn om energie te besparen en op te wekken. Belangrijk voor ons is om te kijken hoe we als gemeente het beste daarin kunnen ondersteunen. Denk aan subsidies, maar ook aan collectieve inkoop. Dat verlaagt niet alleen de prijs, maar zorgt ook voor goede garanties.”

Buurtonderhoudsplan

In 15 wijken zijn er momenteel al energie-initiatieven opgezet, zoals het buurtonderhoudsplan in het Garenkokerskwartier. “Door samen in actie te komen laten ze bijvoorbeeld schilderwerk gezamenlijk uitvoeren, maar kunnen ze ook vochtproblemen of isolatie samen aanpakken. Goed voor het wooncomfort én het energieverbruik. Ook worden er al zonnepanelen en warmtepompen gezamenlijk ingekocht via de gemeente!”

Project SpaarGas

Nog zo’n wijk waar ze met z’n allen bezig zijn met duurzame energie is de Ramplaan. Met hun meerjarenproject SpaarGas willen ze de wijk zoveel mogelijk aardgasvrij krijgen. “Als gemeente zijn we partner in dit project, net als de TU Delft. Momenteel kijken we naar de technische, financiële en maatschappelijke haalbaarheid hiervan en inventariseren we welke alternatieven voor aardgas er interessant zijn. Zo zal het voor elke wijk maatwerk worden en is het puzzelen en zoeken naar het beste alternatief. Een spannende uitdaging voor ons allemaal.”

Haarlem wordt steeds gasvrijer

In 2050 is aardgas niet meer beschikbaar om woningen en gebouwen te verwarmen. Haarlem wil zelfs al in 2040 van het aardgas af! Dat lijkt ver weg, maar het is dichterbij dan je denkt. We moeten op zoek naar nieuwe manieren om onze huizen te verwarmen, te koken en te douchen. De overgang naar aardgasvrij wonen leidt tot veranderingen in huis. De gemeente helpt in het zoeken naar de juiste oplossing per wijk en betrekt bewoners bij keuzes.

 

Gerelateerd(e) project(en):

Comments

  1. Nico van Roon zegt

    Waarom willen we zo graag voor lopen? Als 2050 inderdaad de deadline is… Dan zijn er nog 30 jaar om met goede (betere) en goedkopere alternatieven te komen die voor iedereen interessant zijn. De huizen hier zijn vaak onvoldoende geïsoleerd om een warmtepomp rendabel te krijgen.

Speak Your Mind

*