Jeugd en verkeer

jeugd en verkeer 3965Wat je zoal meemaakt als je op zaterdagnacht/ zondagochtend naar huis rijdt via de Randweg.

Zaterdag jl. om  ongeveer 00.30 uur kwam ik met de auto vanuit de richting Heemstede bij het kruispunt Vlaamseweg / Randweg aan. De verkeerslichten voor linksaf stonden nog op rood, die voor rechtdoor op groen. Al wachtende zag ik een clubje jeugd vanaf de Vlaamseweg doodleuk nog net een auto vanuit de richting Haarlem-noord voorbij laten gaan en daarna al pratende het eerste deel van randweg oversteken. Fietslichten stonden dus nog op rood. Inmiddels was ‘mijn’ verkeerslicht voor linksaf op groen gegaan en trok ik langzaam op al kijkende wat deze ‘onverlaten’ zouden doen. Op het laatste moment scheurde een jeugdig exemplaar nog net voor mijn auto langs, een noodstop was nodig om de fietsster in leven te laten. Een tweede fietsster redde het snel voorlangs rijden net niet en remde uit alle macht om een aanrijding te voorkomen.

Erg geschrokken van het gebeurde draaide ik mijn zijraam open en vroeg of dat nu echt noodzakelijk was, ook zei ik dat deze auto zo’n 1400 kg weegt en wat zij dan wel woog, het antwoord kwam snel; 52 kg. Daarop vroeg ik of ze zich dan wel voor kon stellen wie er bij een aanrijding zou ‘winnen’. Tegelijkertijd was er een ‘sufferd’ op een snorbrommer zo bijdehand op te merken dat ik niet zo ‘lullig’ moest doen en ze moesten laten doorrijden. Dat deden ze ook, met het grootste gemak alsnog door het rode fietslicht heen, terwijl de verkeerslichten voor rechtdoor inmiddels weer op groen stonden.

De randweg is gevaarlijk dat moet men inmiddels toch wel weten. Er staan niet voor niets verkeerslichten en camera’s. Als ik die dag 2 seconden later was geweest waren er twee zwaargewonde tieners, het resultaat van zulk stompzinnig gedrag. Dit soort zaken speelt lang door in je hoofd en niet erg plezierig voor een automobilist.

Al met al dacht ik dat wij als ouders dit soort gedrag proberen te voorkomen, informeer eens bij uw kinderen of zij die onverlaten waren met dit levensgevaarlijke gedrag en spreek ze erop aan! Fietsers moeten zich goed realiseren dat auto’s altijd ‘winnen’. Zwaar gewond is veelal het resultaat van dit voorrang nemen.

M.G. Visser

Lambrecht van Dalelaan

Speak Your Mind

*