Eerste ronde Energy Battle met succes afgesloten

Team Beatrixschool op de 3e plaats geëindigd!

Op 9 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, startte de landelijke Klimaatverbond Energy Battle. Dit jaar doen in Haarlem drie scholenteams mee, bestaande uit gezinnen van de Beatrixschool, De Wilgenhoek en De Zonnewijzer. De leerlingen gaan met hun ouders thuis op zoek naar eenvoudige mogelijkheden om het energieverbruik te verlagen. Alle deelnemers registreren hun energieverbruik met de Wattcher, een energiedisplay die inzicht geeft in het stroomverbruik. De resultaten worden online bijgehouden. De gezinnen die meedoen krijgen tips om zo veel mogelijk te besparen. Dit jaar doen negentien gemeenten in Nederland met de Energy Battle mee, met ieder 3 teams. De gemeente met de grootst behaalde besparing wint de Battle. Op 5 februari 2016, Warme Truiendag, wordt de winnaar bekendgemaakt.

Team Beatrixschool op de 3e plaats geëindigd!

beatrixschool 1

Start Energy Battle met wethouder Cora-Yfke Sikkema.

De eerste ronde is inmiddels achter de rug. In het hele land hebben zo’n 175 gezinnen vier weken lang hun best gedaan om hun energieverbruik te verlagen. En dat is in veel gevallen ook gelukt. Gemiddeld is er 16% elektra en 15% gas bespaard. Op jaarbasis komt dit neer op een besparing van €270.
Het team van de Haarlemse Beatrixschool is van de 18 deelnemende teams in de eerste ronde, als 3e geëindigd met een bovengemiddelde besparing van 18,7 % elektra en 24,9% gas: een heel mooi resultaat! Alle 17 gezinnen hebben het de volle 4 weken volgehouden. De deelnemers hebben allerlei tips en ervaringen met elkaar uitgewisseld, zoals: ontbijten en dineren bij kaarslicht, aansluiten van LED-lampen, waterkoker vervangen door fluitketel, minder vaak wassen en bij lagere temperaturen, de was buiten drogen, licht en verwarming uit in ruimtes die niet gebruikt worden, thermostaat een graadje lager, installeren ‘stand-by’-killers enz.
Inmiddels is het stokje overgedragen aan het tweede Haarlemse team, van basisschool De Wilgenhoek. Ook zij hebben al weer een flitsende start gemaakt, dus we gaan kijken of zij de 3e plaats weten te handhaven!

Lessen over groene energie

De leerlingen van de Beatrixschool die meededen aan de Battle hebben in de klas over hun ervaringen verteld.
In de beide groepen 8 van de Beatrixschool zijn aansluitend lessen gegeven met experimenten over groene energie. Na een korte introductie gingen twee groepen leerlingen propellerbladen maken voor een windmolen die een lamp moest laten branden, twee groepen gingen met een handpomp aardwarmte naar de verwarming van een huis pompen om te kijken hoe de temperatuur steeg en twee groepen gingen bepalen hoe schuin de zonnecellen op het dak van een huis moeten staan om door het jaar heen zoveel mogelijk zonne-energie op te kunnen vangen. De lessen werden verzorgd door Natuur- en Milieu Educatie in samenwerking met Belevenisonderwijs.

tekst en foto’s: Marie-José Brandsma, NME Gemeente Haarlem

logo groene mug

Speak Your Mind

*