Controleer op tekenbeten…

In Nederland worden 1 miljoen mensen per jaar door een teek gebeten. En dat gebeurt ook steeds vaker in stedelijke gebieden, tuinen en parken. teek-ixodes-ricinus-2Uit een enquête blijkt dat maar een derde van de mensen zichzelf op tekenbeten controleert na een bezoek aan het groen. Het is belangrijk dat mensen zich regelmatig en nauwkeurig controleren op tekenbeten om de kans op de ziekte van Lyme te verkleinen.

Er zijn verschillende gratis ‘Apps’ te downloaden. Zoals GGD Teek en Natuur en Milieu Overijssel heeft een handige App ontwikkeld die mensen op eenvoudige wijze helpt wanneer ze in een tekengebied zijn geweest of een tekenbeet hebben opgelopen. De ‘Teek Away‘ App bevat een stappenplan wat je moet doen als je een tekenbeet hebt opgelopen. Ook kan deze App je aan het eind van de dag helpen herinneren jezelf te controleren op tekenbeten. Omdat er veel misverstanden over teken bestaan, bevat de ‘Teek Away’ App ook achtergrondinformatie. Zo vallen teken bijvoorbeeld niet uit bomen, maar gaan ze vanuit gras of dode bladeren over op voorbijgangers.

Bent u gebeten door een teek? Verwijder deze dus zo snel mogelijk en via de tekenradar kunt u zich vervolgens aanmelden voor een onderzoek naar tekenbeten. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door het RIVM en de Wageningen University.

 

 

 

 

Speak Your Mind

*