Burgernet is een samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te vergroten.
Als deelnemer van Burgernet kunt u helpen bij het zoeken naar bijvoorbeeld een vermist kind. Maar ook bij het oplossen van een misdrijf. En bij een hartstilstand kunt u alvast eerste hulp verlenen. Ook in een crisis situatie, zoals bij een gifwolk, krijgt u als deelnemer van Burgernet hierover informatie en instructies.
Daarom is het zo belangrijk dat heel veel mensen aan Burgernet gaan deelnemen. Dat kan eenvoudig vanuit huis, op straat of vanaf uw werkplek.
In Haarlem is Burgernet sinds maart 2011 actief. In de eerste vier maanden hebben al ruim 4.000 inwoners van Haarlem zich aangemeld voor dit samenwerkingsverband tussen inwoners, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. Dat is buitengewoon goed nieuws: want hoe meer inwoners deelnemen des te groter de kans op een succesvolle Burgernetactie. De eerste Burgernetacties heben al plaatsgevonden.
Burgernet in zes stappen
Hoe werkt de verspreiding van een melding via Burgernet?
- De meldkamer van de politie ontvangt een melding. Politie en hulpdiensten gaan ter plaatse.
- Na beoordeling van de melding zet de meldkamer desgewenst een Burgernetactie op.
- De meldkamer start een Burgernetactie en stuurt een bericht aan alle Burgernetdeelnemers in het gebied van de melding. Bijvoorbeeld: ‘Hier volgt een oproep van Burgernet. Wilt u uitkijken naar -duidelijk omschreven persoon- en wilt u bij het zien van deze persoon gratis terugbellen naar 0800-0011.’ U ontvangt deze oproep als ingesproken bericht op uw (mobiele) telefoon of als tekstbericht per SMS.
- Als u iets ziet dat overeenkomt met het signalement, belt u naar het gratis telefoonnummer (0800-0011) van de meldkamer.
- Aan de hand van de door u of andere Burgernetdeelnemer(s) gemelde informatie kan de politie gerichter en nog sneller in actie komen.
- Na afloop van de Burgernetactie krijgen alle opgeroepen deelnemers een bericht met het resultaat van de actie én dat deze is afgerond. Hebt u later nog aanvullende informatie? Dan kunt u contact opnemen met de politie via 1-1-2 (spoed) of 0900-8844 (minder spoedeisende meldingen).
Let op: u krijgt óók een melding als u zich buiten het gebied van de Burgernetactie bevindt. Om dit te voorkomen kunt u uw beschik- en bereikbaarheid op de website www.burgernetkennemerland.nl aanpassen. Gebruik daarvoor uw inloggegevens.
Bent u 16 jaar of ouder (en woont u in de regio Kennemerland) dan kunt u zich direct aanmelden als deelnemer van Burgernet via de website www.burgernetkennemerland.nl.
Als u geen toegang heeft tot het internet, dan kunt u zich via een aanmeldkaart aanmelden. Deze ligt ook voor u klaar in de Publiekshal van de gemeente of op het politiebureau.
Uiteraard kunt u ook verschillende personen op één adres opgeven. Werkt u in een gemeente waar Burgernet start, maar woont u niet zelf in die gemeente? Dan wordt u bij aanmelding verzocht de zakelijke contactgegevens te vermelden. Heeft u zich aangemeld bij Burgernet, dan wordt u actief betrokken bij de veiligheid in uw omgeving. Uw gegevens worden alleen door Burgernet gebruikt en niet aan derden verstrekt.
Meer weten?
Op www.burgernetkennemerland.nl vindt u het laatste nieuws over Burgernet: een overzicht van de Burgernetacties en veelgestelde vragen en antwoorden. Ook kunt u hier de burgernet brochure downloaden.
Bent u al aangemeld als deelnemer? Dan ontvangt u een bevestigingsbrief en een inlogcode. Met deze inlogcode kunt u uw persoonlijke gegevens aanpassen, zoals het wijzigen van uw adresgegevens. Ook kunt u aangeven dat u op bepaalde tijden niet beschikbaar bent voor acties, omdat u bijvoorbeeld op vakantie bent of niet ’s nachts gebeld wilt worden.
Voor meer informatie over Burgernet kunt u ook contact opnemen met de politie via 0900-8844. Of u kunt kijken op www.burgerkennemerland.nl.
Follow Us!